Je tiener zit er even helemaal doorheen. Goed luisteren!


In een goede communicatie met anderen is het belangrijk om goed te kunnen luisteren. Zo is het beter dat als iemand bij je komt met een probleem, niet direct te reageren, maar alléén te luisteren. Echt luisteren! Niet alleen naar wat de ander jou verteld, maar vooral wat er niet wordt verteld.

    • Wil de ander een oplossing?
    • Heeft de ander gevraagd naar een oplossing?
    • Wil de ander empathie en bevestiging?
    • Is jouw kijk op het probleem hetzelfde?
    • Welke behoefte probeer je voor jezelf in te vullen in je reactie?


Niet direct reageren

In de opvoeding van kinderen kom je wel eens in een situatie waarbij het best lastig is om niet direct, vanuit jouw liefdevolle zorg, te reageren en met je adviezen klaar te staan.

Neem het thema; goed voor jezelf zorgen en het belang van een goede nachtrust.
Als je kind aangeeft er even helemaal doorheen te zitten, huiswerk is stom, of alles is gewoon even te veel, kan het wel eens gebeuren dat je direct reageert met een voor jouw logische oplossing: “Weet je, als je nu eens zorgt voor een goede nachtrust, je telefoon op vliegtuigstand zet, regelmaat inplant…..zou je je een stuk beter voelen”. Wat je dan als reactie terug mag verwachten; “Je luistert niet!”, “Het gaat niet over slaap, dat heeft hier niets mee te maken!”. Met als klap op de vuurpijl: “Je begrijpt er helemaal niets van!”.

Het hier en nu

Waar je dan volgens mij in je reactie aan voorbijloopt, is dat je het hier en nu negeert. Want, natuurlijk is hij/zij moe, heeft hij/zij het laten oplopen, zou hij/zij gebaad zijn met een betere planning en een goede nachtrust. Maar het probleem is nu, op dit moment. Op dit moment gaat het erom wat je kind voelt, niet om wat hij/zij mogelijk verkeerd zou hebben gedaan of beter zou kunnen doen in de toekomst. Op zo’n moment voelt hij/zij zich al erg genoeg en zit echt niet te wachten op een reactie die ook weleens aan kan voelen als het aanstippen van tekortkomingen.

Een stapje terug

Ondanks dat ik me bewust ben van het belang van goed luisteren, laat ik me ook wel eens verleiden tot een directe reactie in plaats van eerst een stapje terug te doen. Helemaal niet zo gek, want als moeder koester je wat je lief hebt en dat maakt je kwetsbaar. Het Moederkloek effect😉 Weet je, vanuit onze emotionele verbondenheid zijn we nu éénmaal geneigd, met onze beste bedoelingen te reageren vanuit onze eigen opgedane ervaringen. Je voelt de emoties van je kind, je ziet ze struikelen en weer opstaan. Hoera! Als je ziet dat het opstaan even niet lukken wil, dan gebruik je alle vaardigheden en gereedschappen die jij in de jaren verzameld hebt en probeer je alles beter te maken. Toch?…….
Wacht, stop, halt! Zet eens even een paar stappen terug! Sta bijvoorbeeld eens even stil bij wie en wát je dan beter wilt maken en volgens welke normen?

Verbonden zijn en voelen

Wanneer we onze eigen behoefte aan controle en snelle oplossingen bieden aan de kant zetten, stellen we ons in staat er écht te zijn. Hiermee bedoel ik: er helemaal zijn voor je kind in dit moment, hier en nu. Wanneer je namelijk even een stapje terug doet, voorkom je dat emoties en frustraties gaan escaleren. Je creëert de mogelijkheid het tempo te vertragen en je kind kan op adem komen. Door het geven van deze ruimte, erkenning en troost versterk je jullie verbondenheid. Je bevestigd dat je iemand bent die kan worden vertrouwd en waarop gerekend kan worden. Door eerst een stapje terug te doen en goed te luisteren, krijgt het eventueel daarop volgend gesprek een heel andere wending, heus waar!

It’s not about the nail

Deze video kwam ik tegen. Het betreft een heel andere setting, maar als voorbeeld….they nailed it😉 Hoewel het er namelijk op lijkt dat de hoofdpijn en haken in de trui van deze vrouw simpel kunnen worden opgelost door gewoon de spijker uit haar hoofd te verwijderen, is dit niet waar ze om vraagt. Ze vraagt niet aan haar man: “Kun je me helpen dit probleem op te lossen?”. Ze wil gewoon gehoord worden!

Er zijn uiteraard ook situaties in de opvoeding te bedenken die volkomen terecht om een directe reactie vragen, maar in veel gevallen is het beter om -in dit moment- de spijker ‘gewoon’ te laten zitten♥

 

Stella KinderJeugdCoach heeft ook een Facebook pagina. Hier vind je verschillende artikelen, columns van Stella, tips, leuke en handige weetjes…en meer…

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.